Pizzatészta változatok
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2007. december 09. vasárnap, 19:39
- Találatok: 15800
Sports ShoesBoots
A házilag készített tészta utoláérhetetlen és igazán megérdemli az elkészítésére szánt időt.
Az elkészítés teljes munkaideje nagyjából másfél óra.
A mártások variációi itt találhatók
A megadott mennyiségek 3-4 db 32-35 centis pizzára vonatkoznnak.
Azon nem kell aggódni, hogy marad belőle. Ha mégis ez történne, a hűtőszekrényben (fóliával bevonva, 3-4 napig büntetlenül eláll és újramelegíthető. Nem romlik a minősége. Mélyhűtőbe is tehetjük. Felhasználáskor csupán ki kell engedni szobahőmérsékleten. Ezután felforrósított, majd lekapcsolt sütőbe helyezzük és 3-4 percg tartjuk bent. Így tökéletesen átforrósodik, de nem szárad ki. Ez természetesen a megpakolt pizzára vonatkozik. Ha csak akisült tésztát fagyasztjuk töltelék nélkül, akkor kizárólag szoba hőmérsékleten engedjük fel és utána pakoljuk, majd forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
A képen látható három különböző pizza tésztája pirospaprika, vöröshagyma és rozsliszt hozzáadásával készült. Az alapmártások: paradicsomos, tejfölös-fokhagymás és spenótos.
Hozzávalók(alaptészta):
1kg liszt
1,5 dl olivaolaj
7dkg élesztő (vagy 2csomag Oetker porított élesztő)
1 csapott evőkanál tengeri só
1szem kockacukor
0,5l langyos tej
kb 2dl langyos víz
Változatok:
* Paprikás (1kg liszthez):
3 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
* Hagymás (1kg liszthez):
2 nagyobb fej reszelt vöröshagyma
* Rozsos:
60dkg fehér liszt
40dkg rozsliszt
* Burgonyás:
2 szem főtt (tört)burgonya,
vagy 3 púpozott evőkanál burgonyapehely
* Spenótos:
20-30dkg mirelit spenót (vagy összemixelt spenót)
Ehhez a tésztához kevesebb vizet kell adnunk.
Elkészítés:
Lehetőleg szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozzunk.
Mielőtt a dagasztáshoz kezdenénk készítsük ki a tepsiket és kenjük be olivaolajjal.
Egy nagyobb keverőtálba öntjük a lisztet.
Hozzáadjuk az olajat és a sót.
Beletesszük a pirospaprikát (vagy bármelyiket a fenti alternatívák közül)
Meglangyosítunk kb 1,5dl tejet és feloldjuk benne a kockacukrot.
Ezután belemorzsoljuk az élesztőt.
Hagyjuk picit "megfutni"(2perc!)
Porított élesztőnél elegendő a liszthez szórni.
Hozzálöttyintjük a megfuttatott élesztőt, a maradék tejet és vizet.
A dagasztó "villával" felszerelt mixerrel elkezdjük lassan összekeverni.
Készítsünk egy edénykébe még 2-3 deci langyos vizet.
Dagasztás közben adjunk hozzá még kevés vizet, ha igényli.
Folyamatosan dolgozzunk mert nem jó, ha leállunk és elkezd megkelni.
A tésztának közepes lányságúnak kell lennie, nem szabad ragadnia.
Nagyjából 20 percig érdemes dagasztani.
Tegyük ki a tésztát a lelisztezett pultra (vagy nyújtódeszkára).
Ha nagyobb pizzákat szeretnénk, akkor három cipóra bontjuk, ha egyszemélyeseket, akkor 6-ot érdemes kialakítani, ha gyerekeknek készül, akkor 8-at.
Lisztezzük be kissé a tetejét és nyújtsuk kb 1-1,5cm vastagra és formázzuk tojásalakúra.
Helyezzük a kiolajozott tepsire.
Kenjük meg a mártással, helyezzük rá a tölteléket és sajtot.
Hagyjuk megkelni 20-25 percig.
Közben a sütőt melegítsük fel 180-200 fokra. (180 fokon kissé lassabban sül, jobban megkel, 200 fokon kissé ropogósabb lesz és vékonyabb marad)
Helyezzük középtájra a tepsit vagy sütőlapot és nagyjából 20 percig süssük. Amint a széle pirulni kezd és a sajt ráolvadt, vegyük ki a sütőből.