Töltött tyúk nagyevőknek
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2008. máj. 28. szerda, 20:02
- Találatok: 13687
Ez a recept az, amit szívből ajánlok azoknak, ahol sok a vendég, vagy nagy a család és kevés az edény. Egy nógrádi néni mondta el ezt nekem kb. 30 éve.(Utasi Ica)
Authentic SneakersNike Air Force 1 07 Premium Just Do It AR7719-100 Shoes – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers Hozzávalók:
* 1 akármekkora tyuk
* 2-3 db szárazzsemle
* vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karaláb és rengeteg petrezselyem zöldje)
* 2 tojás
* 1-2 vöröshagyma, némi fokhagyma
* esetleg gomba, vagy csirkemáj, de lehet mindkettő
* füszerek: a család ízlése szerint; majoranna, bors, pici rozmaring
* 1 akármekkora tyuk
* 2-3 db szárazzsemle
* vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karaláb és rengeteg petrezselyem zöldje)
* 2 tojás
* 1-2 vöröshagyma, némi fokhagyma
* esetleg gomba, vagy csirkemáj, de lehet mindkettő
* füszerek: a család ízlése szerint; majoranna, bors, pici rozmaring
Elkészítése:
A töltelékhez az áztatott és kinyomott zsemlékhez hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, az összevagdalt petrezselymet, fokhagymát. Ha van gomba és/vagy csirkemáj azokat is belevagdaljuk és jól összedolgozzuk.
A tyúk hasüregét megsózzuk és betöltjük a tölteléket, de tehetünk a bőre alá is, ha van elegendő.
Jól bevarrjuk a hasüreget, hogy a töltelék bennmaradjon és beletesszük a megtöltött tyúkot egy akkora fazék vízbe, hogy legalább 10 cm-el magasabban ellepje.
Ebbe a vízbe a megtisztitott leveszöldséget karikára vágva beledobjuk, ismét tehetünk mellé fűszereket, amit a család szeret (pl. só, pici bors, majorannak, babérlevél).
Háromnegyed-puhára megfőzzük a tyúkot, nem baj, a a töltelékből kiszabadul valamennyi, mert a levest sűríti.
Amikor a tyúk már kellően, de nem egészen megpuhult kiemeljük és tepsibe rakjuk. Ha ugy látjuk jónak pici (fokhagymás) olajjal átkenjük, pici levet merünk alá a levesből és pirosra sütjük.
Ami alatt hús pirosra sül, a visszamaradt zöldséges levest elkészítjük, amelynek két módja van:
I.Nagy melegben:
tejföllel, pici liszttel behabarjuk, kevés citromlével izesitjük. Tehetünk bele grizgaluskát, vagy csipetkét, ami még gazdagabbá teszi. Melegiteni szinte alig kell, mert pikáns, kellemesen savanykás ize üditően hat.
Tálaláskor sok petrezselymet érdemes rászórni.
II. Ha eljön a hideg:
apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk, piros paprikával megszórjuk és a levest erre öntjük rá. Bármilyen levesbetéttel (cérnametélt, csipetke, apró levestészta) kellemes és kiadós.
Tálaláskor a petrezselyem itt is finom.
Az időközben elkészült tyúkot hidegen salátákkal, vagy melegen burgonya körettel lehet fogyasztani, ez utóbbi a tyúk mellett megsüthető a tepsiben.
Jó étvágyat kívánok!
Ez a recept az, amit szívből ajánlok azoknak, ahol sok a vendég, vagy nagy a család és kevés az edény. Egy nógrádi néni mondta el ezt nekem kb. 30 éve.
Sok szeretettel üdvözöllek:
az Utasi Ica
A tyúk hasüregét megsózzuk és betöltjük a tölteléket, de tehetünk a bőre alá is, ha van elegendő.
Jól bevarrjuk a hasüreget, hogy a töltelék bennmaradjon és beletesszük a megtöltött tyúkot egy akkora fazék vízbe, hogy legalább 10 cm-el magasabban ellepje.
Ebbe a vízbe a megtisztitott leveszöldséget karikára vágva beledobjuk, ismét tehetünk mellé fűszereket, amit a család szeret (pl. só, pici bors, majorannak, babérlevél).
Háromnegyed-puhára megfőzzük a tyúkot, nem baj, a a töltelékből kiszabadul valamennyi, mert a levest sűríti.
Amikor a tyúk már kellően, de nem egészen megpuhult kiemeljük és tepsibe rakjuk. Ha ugy látjuk jónak pici (fokhagymás) olajjal átkenjük, pici levet merünk alá a levesből és pirosra sütjük.
Ami alatt hús pirosra sül, a visszamaradt zöldséges levest elkészítjük, amelynek két módja van:
I.Nagy melegben:
tejföllel, pici liszttel behabarjuk, kevés citromlével izesitjük. Tehetünk bele grizgaluskát, vagy csipetkét, ami még gazdagabbá teszi. Melegiteni szinte alig kell, mert pikáns, kellemesen savanykás ize üditően hat.
Tálaláskor sok petrezselymet érdemes rászórni.
II. Ha eljön a hideg:
apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk, piros paprikával megszórjuk és a levest erre öntjük rá. Bármilyen levesbetéttel (cérnametélt, csipetke, apró levestészta) kellemes és kiadós.
Tálaláskor a petrezselyem itt is finom.
Az időközben elkészült tyúkot hidegen salátákkal, vagy melegen burgonya körettel lehet fogyasztani, ez utóbbi a tyúk mellett megsüthető a tepsiben.
Jó étvágyat kívánok!
Ez a recept az, amit szívből ajánlok azoknak, ahol sok a vendég, vagy nagy a család és kevés az edény. Egy nógrádi néni mondta el ezt nekem kb. 30 éve.
Sok szeretettel üdvözöllek:
az Utasi Ica