KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Húsok sütésmódja

Image  Káplán Erika  tanácsai
Nike air jordan Sneakersnike air jordan 1 yellow ochre paint samples CD0463-401 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers
Pár kérdés és tanács a 80 fokon sült húsokhoz
 
Hat kérdés:

1. Miért kell a húst a 80 fokos párolás elött megpiritani?

A serpenyöben való sütésnél egy kéreg keletkezik a húson, ez benne tartja a hús szaftját. Kis darabokat nagy höfokon piritsuk, nagyobb darabokat közepes lángon, de minden oldalon. Ügyeljünk arra, hogy a végek is megpiruljanak, egészen addig amíg minden pórus zárva lesz.

2. Mikor kell sózni, füszerezni?

A legújabb tudományok szerint a hús nem veszít levet, ha röviddel a sütés elött sózzuk be. Tehát nyugodtan lehet a sütés elött rövid idövel bátran sózni, borsozni, mustárral megkenni, rozmaringgal vagy kakukkfüvel füszerezni. Csodálatosan beszívja a hús magába így az aromát.Medvehagymát vagy bazsalikomot a végén adjunk mellé.

3. Hogyan ellenörizzük a sütö hömérsékletét?

Sok sütönél ingadozik a hömérséklet, ezért érdemes egy extra sütöhömérövel ellenörizni a höfokot. 75 vagy 80 fok, az szinte mindegy, ha nagyobb az eltérés, akkor vagy feljebb kell tekerni, vagy ha túl meleg, rövid ideig kinyitni a sütö ajtaját.

4. Miért nem kell a húst letakarni?

Mindig nyitva kell a húst 80 fokon párolni, egy lapos tepsiben ha lehetséges. Így a meleg levegö körbe tudja járni. Ha viszont a húst letekarjuk, pára képzödik és ez felpuhítja a védö kérget.

5. Kell-e folyadékot önteni a húshoz?

Tilos!!! 80 fokon ugyanis nem föne el ez a folyadék és a hús egyfolytában egy "pocsolyában" álldogálna. Ezáltal a védö kéreg felpuhulna, a hús elveszítené az értékes szaftját.

6. Hogyan kapok egy szószt?

Ennél a kímélö sütésnél a húsnak nem keletkezik sok szaftja, mivel benne marad a húsban, ami miatt ennyire finom, omlósnak ízlik!
Ezért a serpenyöben amiben elötte a húst átsütöttük, készítsük el a szószt, felhasználva a kisült hús aromáját.

Pár tanács:


A 80 fokon sült husokat azonnal szeletelhetjük, nem kell hülni hagyni, úgy mint a többi sültnél.

Csak lapos tálakat használjunk a sütöben, még porcelán tálban is müködik, mivel csak 80 fokon sül.

Fontos: A tálat mindig a sütövel együtt melegítsük fel.

Ha ropogós húst kívánunk, az elöírt idö után kivesszük a húst, a sütöt feltekerjük 220 fokra vagy grillre és amikor forró, akkor visszatesszük a sültet és pirosra sütjük.

Ha a vendégeink késnének, a sütöt 60 fokra lehütjük, így probléma nélkül kibírja a sültünk, a nagyobb darabok akár 1 óra hosszat, a kisebbek 30 percet.

Halat is készíthetünk ezzel a metódussal, elöször a halfilék mindkét oldalát 2-2 percig átsütjük egy serpenyöben, majd 80 fokon, középen, 10 percig pároljuk a sütöben. Egész halakra nem érvényes ez a módszer.

Káplán Erika

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...