Húsok sütésmódja
- Részletek
- Kategória: Sós
- Megjelent: 2009. február 08. vasárnap, 20:47
- Találatok: 10318
Pár kérdés és tanács a 80 fokon sült húsokhoz
Hat kérdés:
1. Miért kell a húst a 80 fokos párolás elött megpiritani?
A serpenyöben való sütésnél egy kéreg keletkezik a húson, ez benne tartja a hús szaftját. Kis darabokat nagy höfokon piritsuk, nagyobb darabokat közepes lángon, de minden oldalon. Ügyeljünk arra, hogy a végek is megpiruljanak, egészen addig amíg minden pórus zárva lesz.
2. Mikor kell sózni, füszerezni?
A legújabb tudományok szerint a hús nem veszít levet, ha röviddel a sütés elött sózzuk be. Tehát nyugodtan lehet a sütés elött rövid idövel bátran sózni, borsozni, mustárral megkenni, rozmaringgal vagy kakukkfüvel füszerezni. Csodálatosan beszívja a hús magába így az aromát.Medvehagymát vagy bazsalikomot a végén adjunk mellé.
3. Hogyan ellenörizzük a sütö hömérsékletét?
Sok sütönél ingadozik a hömérséklet, ezért érdemes egy extra sütöhömérövel ellenörizni a höfokot. 75 vagy 80 fok, az szinte mindegy, ha nagyobb az eltérés, akkor vagy feljebb kell tekerni, vagy ha túl meleg, rövid ideig kinyitni a sütö ajtaját.
4. Miért nem kell a húst letakarni?
Mindig nyitva kell a húst 80 fokon párolni, egy lapos tepsiben ha lehetséges. Így a meleg levegö körbe tudja járni. Ha viszont a húst letekarjuk, pára képzödik és ez felpuhítja a védö kérget.
5. Kell-e folyadékot önteni a húshoz?
Tilos!!! 80 fokon ugyanis nem föne el ez a folyadék és a hús egyfolytában egy "pocsolyában" álldogálna. Ezáltal a védö kéreg felpuhulna, a hús elveszítené az értékes szaftját.
6. Hogyan kapok egy szószt?
Ennél a kímélö sütésnél a húsnak nem keletkezik sok szaftja, mivel benne marad a húsban, ami miatt ennyire finom, omlósnak ízlik!
Ezért a serpenyöben amiben elötte a húst átsütöttük, készítsük el a szószt, felhasználva a kisült hús aromáját.
Pár tanács:
A 80 fokon sült husokat azonnal szeletelhetjük, nem kell hülni hagyni, úgy mint a többi sültnél.
Csak lapos tálakat használjunk a sütöben, még porcelán tálban is müködik, mivel csak 80 fokon sül.
Fontos: A tálat mindig a sütövel együtt melegítsük fel.
Ha ropogós húst kívánunk, az elöírt idö után kivesszük a húst, a sütöt feltekerjük 220 fokra vagy grillre és amikor forró, akkor visszatesszük a sültet és pirosra sütjük.
Ha a vendégeink késnének, a sütöt 60 fokra lehütjük, így probléma nélkül kibírja a sültünk, a nagyobb darabok akár 1 óra hosszat, a kisebbek 30 percet.
Halat is készíthetünk ezzel a metódussal, elöször a halfilék mindkét oldalát 2-2 percig átsütjük egy serpenyöben, majd 80 fokon, középen, 10 percig pároljuk a sütöben. Egész halakra nem érvényes ez a módszer.
Káplán Erika
1. Miért kell a húst a 80 fokos párolás elött megpiritani?
A serpenyöben való sütésnél egy kéreg keletkezik a húson, ez benne tartja a hús szaftját. Kis darabokat nagy höfokon piritsuk, nagyobb darabokat közepes lángon, de minden oldalon. Ügyeljünk arra, hogy a végek is megpiruljanak, egészen addig amíg minden pórus zárva lesz.
2. Mikor kell sózni, füszerezni?
A legújabb tudományok szerint a hús nem veszít levet, ha röviddel a sütés elött sózzuk be. Tehát nyugodtan lehet a sütés elött rövid idövel bátran sózni, borsozni, mustárral megkenni, rozmaringgal vagy kakukkfüvel füszerezni. Csodálatosan beszívja a hús magába így az aromát.Medvehagymát vagy bazsalikomot a végén adjunk mellé.
3. Hogyan ellenörizzük a sütö hömérsékletét?
Sok sütönél ingadozik a hömérséklet, ezért érdemes egy extra sütöhömérövel ellenörizni a höfokot. 75 vagy 80 fok, az szinte mindegy, ha nagyobb az eltérés, akkor vagy feljebb kell tekerni, vagy ha túl meleg, rövid ideig kinyitni a sütö ajtaját.
4. Miért nem kell a húst letakarni?
Mindig nyitva kell a húst 80 fokon párolni, egy lapos tepsiben ha lehetséges. Így a meleg levegö körbe tudja járni. Ha viszont a húst letekarjuk, pára képzödik és ez felpuhítja a védö kérget.
5. Kell-e folyadékot önteni a húshoz?
Tilos!!! 80 fokon ugyanis nem föne el ez a folyadék és a hús egyfolytában egy "pocsolyában" álldogálna. Ezáltal a védö kéreg felpuhulna, a hús elveszítené az értékes szaftját.
6. Hogyan kapok egy szószt?
Ennél a kímélö sütésnél a húsnak nem keletkezik sok szaftja, mivel benne marad a húsban, ami miatt ennyire finom, omlósnak ízlik!
Ezért a serpenyöben amiben elötte a húst átsütöttük, készítsük el a szószt, felhasználva a kisült hús aromáját.
Pár tanács:
A 80 fokon sült husokat azonnal szeletelhetjük, nem kell hülni hagyni, úgy mint a többi sültnél.
Csak lapos tálakat használjunk a sütöben, még porcelán tálban is müködik, mivel csak 80 fokon sül.
Fontos: A tálat mindig a sütövel együtt melegítsük fel.
Ha ropogós húst kívánunk, az elöírt idö után kivesszük a húst, a sütöt feltekerjük 220 fokra vagy grillre és amikor forró, akkor visszatesszük a sültet és pirosra sütjük.
Ha a vendégeink késnének, a sütöt 60 fokra lehütjük, így probléma nélkül kibírja a sültünk, a nagyobb darabok akár 1 óra hosszat, a kisebbek 30 percet.
Halat is készíthetünk ezzel a metódussal, elöször a halfilék mindkét oldalát 2-2 percig átsütjük egy serpenyöben, majd 80 fokon, középen, 10 percig pároljuk a sütöben. Egész halakra nem érvényes ez a módszer.
Káplán Erika