Mézeskalács ház sablonnal
Buy SneakersAir Jordan
Miért is ne sikerülne egy jó recepttel és egy remek szabásmintával?
Hozzávalók:
Tészta:
* 1 kg liszt
* 30 dkg porcukor
* 2 csapott kávéskanál szódabikarbóna,
* 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
* 6 dkg vaj
* 2 tojás
* 4 tojássárgája
* 1 bögre méz
* 28. mintaív
Cukormáz:
* 2 tojásfehérje
* 40 dkg porcukor
Díszítés:
* színes cukorka, dió, mandula, aszalt gyümölcs
Másképp:
* a tésztába 5 deka kakaóport dolgozunk bele
* a cukormáz készülhet:
40 deka porcukor, pár csepp citromlé, 1 kávéskanál (tubusos)majonéz, 3 evőkanál víz (esetleg több, ha igényli)
Elkészítés:
- A mézet és a vajat külön-külön megmelegítjük.
- Valamnnyi hozzávalót összegyúrjuk. Alaposan meg kell dolgozni, hogy összeálljon, de vizet akkor se tegyünk hozzá!
- A tésztát pár órára pihentetjük a hűtőben. Legjobb előző nap elkészíteni.
- Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk.
- A szabásminta alapján késsel kivágjuk a házikó darabjait, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megkelnek kissé.
- Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük.
Vigyázat, hamar pirul!
- Ha megsült azonnal levesszük a sütőbádogról, és nedves konyharuhára fektetjük. Így könnyebben elválik majd a papírról.
- Két tojásfehérjét a fele porcukorral elkezdünk verni, majd hozzáverjük a többi cukrot is, amíg kemény habbá válik.
- Két uzsonnászacskót egymásba csúsztatunk, a dupla zacsi sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle.
- Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, támasszuk ki, amíg megszilárdul.
- Amikor készen áll a házikó, tovább díszítjük a maradék cukormázzal.
- A vizes-majonézes cukormáz készítése robotgéppel a legegyszerűbb. A hozzávalókat 4-5 percen keresztül keverjük. Mézsűrűségűvé kell válnia.
Sok sikert!